Blockchain zweeft tussen hype en hoop

shutterstock_476642494_505

De grote belofte van blockchain is dat het uiteindelijk leidt tot een programmeerbare, self-driving economie die efficiënter, veiliger, meer compliant en klimaatvriendelijker is dan we nu voor mogelijk houden. Als Nederland in deze pioniersfase de kansen grijpt, kan ze een voorloper in deze wereld zijn. Dit voorspelde René Penning de Vries (boegbeeld Team ICT) onlangs. Een realistische ambitie of is hier de wens de vader van de gedachte? 

Nederland speelde ooit al een rol bij de ontwikkeling van de betaalsystemen van de toekomst. Wie herinnert zich DigiCash nog? 

Hype

Anno 2017 zijn de eerste startup-ondernemers die dachten snel miljonair te worden met blockchain alweer van het toneel verdwenen. Verder denkt iedereen een blockchain-expert te zijn. De behoefte aan onafhankelijk advies en ruimte om te experimenteren is groot. Blockchain Innovation Labs schieten overal als paddenstoelen uit de grond. 

Hoop

In hun bestseller Blockchain Revolution stralen auteurs Don en Alex Tapscott vooral hoop uit. Hoop op een betere toekomst voor iedere wereldburger. Ook voor de naar schatting twee miljard inwoners van ontwikkelingslanden die geen bankrekening hebben. De blockchainrevolutie is de tweede grote technologische revolutie na het internetprotocol. Voor de eerste keer in de geschiedenis kunnen mensen waar dan ook, elkaar vertrouwen en transacties doen onder gelijken. 

Tot slot

Hype of hoop? Of Nederland uitgroeit tot blockchainkampioen is nog maar de vraag. Wat vertrouwen inboezemt, is de moderne manier van werken die de Nationale Blockchain Coalitie voorstaat. 'Werken vanuit het experiment, met minimal viable products, fail fast, agile en scrum.'

Lees de integrale blog van Timo Fine, country manager Benelux bij Wipro, op Computable.